Puppe
Sommerfugle gennemgår holometabolisme, også kaldet fuldstændig forvandling. Den sommerfugl, der kommer ud af puppen er et helt andet dyr, end den larve, der for-puppede sig. Fra at være en kravlende ædemaskine med bidende kæber og et dårligt syn, sker der en markant udvikling inden i puppen, hvor der udvikles antenner, bedre øjne, vinger, vingeskæl, hjerne, hjerte, nyt fordøjelsessystem og sugesnabel (som er en ombygning af larvens kæber).
Kigger man nærmere på en puppe, vil man inden for 24 timer før den klækker kunne se, at puppen bliver mere gennemsigtig. Pludselig kan man helt tydeligt se den voksne sommerfugls vinger, og det er et tegn på, at sommerfuglens forvandling er færdig.
Hannen klækker fra puppen et par dage før hunnen, så han kan flyve ud og finde et territorie, som han kan tiltrække hunnerne til, når de kommer på vingerne.
Voksen
I de tropiske egne af verden er der sommerfugle på vingerne hele året rundt, dog færre i tørtiden. I Danmark møder vi de første sommerfugle i det tidlige forår, når solen varmer og blomsterne begynder at springe ud. Når sommeren kommer og alt blomstrer, er mængden af sommerfugle størst, hvorefter antallet falder hen over efteråret, når planterne afblomstrer. De voksne sommerfugle lever i gennemsnit kun i 3 uger, og i denne periode har de travlt med at reproducere sig og sikre næste generation af sommerfugle. Han og hun finder hinanden ved hjælp af duftstoffer (feromoner) og ved farvegenkendelse.
Sommerfugle lever af vand, sukker og mineraler, som de får gennem blomster, frugt, honningdug fra bladlus, ådsler, ekskrementer samt gennem fugten fra sand og jord. Det er især vigtigt, at hannen optager mange mineraler, da de overføres til hunnens æg med hans sæd ved parring og giver en bedre befrugtning. Man siger, at hannen giver hunnen en "bryllupsgave".
Når æggene er lagt, dør de fleste sommerfugle. Nogle arter overvintrer dog, og når måske at parre sig, når foråret atter melder sin ankomst. Vinterdvalen kaldes også diapause, og her tærer sommerfuglene på de fedtreserver, som de har opbygget i løbet af sommeren. I Danmark overvintrer fx. Nældens Takvinge, Dagpåfugløje og Citronsommerfugl. Man finder hyppigst de dvalende sommerfugle i kældre, udhuse og andre steder, mens man ofte kan finde Cironsommerfuglen siddende blandt planter i det fri, selv i hård frost!
Alternativet til vinterdvale er træk. Det er kun takvinger, der trækker. I Danmark kender vi bedst Admiralen og Tidselfuglen, som om sommeren kommer på besøg hos os fra Sydeuropa og Afrika. I Amerika trækker Monarksommerfuglen i millionvis mellem Mexico og USA/Canada. Takvingerne trækker væk fra varme og tørke i syd for at lægge æg, hvor der er mest føde til deres larver. Den nye generation af sommerfugle når at komme på vingerne i tide, så de kan vandre sydpå, når det bliver koldt i Danmark, USA og Canada.